Mindennapi bőr- és lábápolás a járvány idején

Lábfrissítő krém fáradt lábakra

A Covid-19 miatt megváltozott életmód, az intenzívebb tisztálkodás, a kevesebb mozgás és tartós otthon maradás hatással van testi-lelki egészségünkre.

A bőr visszatükrözi ezeket a változásokat: főleg a kiszáradásra hajlamos testrészek, az arc, kéz, könyök és lábszár bőrének szárazsága, viszketése lehet jellemző.

Karantén alatti okok a bőrpanaszok hátterében

A gyakori meleg vizes kéz- és arcmosás, zuhanyzás szárítja bőrünket, különösen a szappanok, fertőtlenítő hatású szerek rendszeres használata mellett.

A kevés folyadék, gyümölcs, zöldség fogyasztása csökkenti bőrünk folyadéktartalmát (hidratáltság).

A beltéri szárazabb levegő, a napfény hiánya, a lakáson belüli allergének (állatszőr, por) hozzájárulnak a bőr szárazságához.

A fokozott szorongás is felelős azért, hogy bőrünk szárazabb a megszokottnál. Stressz hatására a bőr sérülékenyebbé válik és kevésbé tud megújulni. A különböző bőrproblémákkal (pl.ekzema, psoriasis) küzdők ilyenkor tüneteik súlyosbodását tapasztalják.

Tanácsok a bőr egészségének védelmében

  • Az erős vagy fertőtlenítő hatású szappan, tusfürdő helyett enyhébb, ápoló összetételű termékeket válasszon, a víz hőmérséklete kézmeleg legyen (legfeljebb 35-36 C°).
  • Kerülje száraz, viszkető bőre vakarását, mert a bőrsérülések talaján bőrfertőzések alakulhatnak ki. A viszketés csökkentésére használhat hűsítő (pl.mentolos) bőrápoló készítményt.
  • Igyon naponta legalább 2-2,5 l vizet és ápolja bőrét valamilyen könnyen beszívódó, tartósan hidratáló, ápoló krémmel.
  • Naponta végezzen olyan tevékenységet, ami kikapcsolja pl. jógázás, zenehallgatás, tánc vagy torna. Lábmasszázzsal is javíthatja közérzetét.
  • Póbáljon ideális környezetet kialakítani maga körül. A szoba hőmérséklete legyen 21 C° alatti alváskor és napközben érdemes többször szellőztetni.

Kérje szakember segítségét!

Ha bőre tartósan száraz, viszket, kérdezze orvosát, gyógyszerészét a bőrszárazságot csökkentő megfelelő bőrápolásról és készítményekről. A bőr szárazsága vagy újonnan fellépő erős viszketése más betegségekre is utalhat; amennyiben egyéb tünete is van, kérje orvosa tanácsát. Ha szokatlan bőrtüneteket tapasztal (pl. fagyásra emlékeztető bőrfolt, kiütés a lábon), telefonon kérjen tanácsot orvosától, mert egyes tünetek hátterében COVID-19 fertőzés is állhat.

Scroll to Top